Google’ın yazı ve görsel ögeler odaklı bir arama motoru olduğunu hepimiz biliyoruz. Elbette bu arama motorunun bazı kriterler odaklı olarak sıralamalar yapması bilgisayar biliminde doğal olan bir olgu.
Youtube’un kendi içerisindeki arama motorunda ve ilgili videolar listelemelerinde de kendine özgü bir algoritma uyguladığı biliniyor. Bu konuda çok sayıda araştırma yapılmamış olsa da, bilinen bazı değerler mevcut. Bu makale içerisinde anahtar kelime seçimi gibi hassas bir konulardan da bahsedeceğim.
Pek çok video marketing uzmanının yaptığı temel hatalardan biri, Google odaklı düşünerek Google Keyword Tool kullanmalarıdır. Ancak Youtube’un reklam verenleri için hazırlamış olduğu Youtube Keyword Tool aracını bilen webmaster sayısı oldukça az. Youtube’da en çok aranan kelimeleri listeleyerek buna uygun “title,description ve keyword” hazırlamanızı sağlayaack bu kaynağı göz ardı etmemeniz gerekiyor.
Youtube Keyword Tool
Youtube Keyword Tool’u detaylı olarak inceleyelim. Bu aracı kullanarak;
- Lokasyon odaklı araştırmalar yapabilirsiinz.
- Seçeceğiniz bir dil üzerinden araştırma yapabilirsiniz.
- Herhangi bir kelime girerek alternatif kelime fikirleri edinebilirsiniz.
- Vereceğiniz bir video üzerinden, detaylı anahtar kelime fikirleri edinebilirsiniz.
- Yaş aralığı ve ilgi alanı gibi parametreler ile alternatif anahtar kelime fikirleri edinebilirsiniz.
- Her kelime grubunun Youtube üzerinde ne kadar arandığını inceleyebilirsiniz.
Kelime odaklı anahtar kelime araştırması
Örnek olarak; “köpek eğitimi” kelimesi üzerinde ne kadar arama yapıldığını inceleyelim;
Burada, ilgili kelime gruplarına ait arama oranlarını inceleyebilirsiniz. Ancak buradaki pek çok kelime, bazı arama alt limitlerini aşamadığı için sonuç vermeyebiliyor. Daha geniş kapsamlı aramalar yaptığınız zaman çok daha net sonuçlar elde edebilirsiniz. İsabetli sonuçlar için Match Type alanını Exact olarak işaretlemeyi unutmayın.
Video Odaklı Anahtar Kelime Araştırması
Youtube’da belirteceğiniz bir video üzerinden, videoda belirtilen anahtar kelimelere ve bazı özel algoritmalar sonucu belirlenmiş video içeriğine uygun kelime gruplarını listeleyebilmeniz mümkün. Örnek video olarak; Vivaldi’nin Four Seasons serisine bağlı olan Winter klasiğini ele alalım;
İlgili videoya ait açıklamaları inceleyelim;
Başlık olarak; Vivaldi – Four Seasons (Winter)
Açıklama olarak; By I Musici 1988, cover (+bazı bağlantılar)
Etiket olarak; “vivaldi” “four” “seasons” “classical”
Videoyu, Youtube Keyword Tool’a bağlı Youtube video id or URL sekmesi aracılığıyla incelediğimizde;
Gördüğünüz üzere, Youtube’da arama istatistiklerine ulaşmak mümkün. Elbette buradaki istatistikler, sadece Youtube arama motoru aracılığıyla yapılan aramaları yansıtıyor. İyi bir optimizasyonla, birden çok keyword’den sonuç sağlayabilmek mümkün. Yine de “İngilizce” aramalardaki yoğunluğu analiz ettiğimizde çok daha ciddi rakamlara ulaşmanın mümkün olduğunu görüyoruz.
teşekkürler güzel yazı olmuş…
Çok uzun ve güzel bir bilgilendirme olmuş teşekkür ediyorum
Çok Güzel bir açıklama olmus teşekkür ederim 2016 yili mayis ayinda canlandırdığım guvercinlerle ilgili https://www.mehmethocam.com ve buna bağlı youtube kanalim http://www.youtube.com/MehmetHocam kanalimda hemen uygulama yapacağım. Çok teşekkür ederim